Новини

05-02-2011
Вино и контрасти

На 5 февруари /събота / „Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите” отпразнува своя втори рожден ден. За сцена на елитната проява бе избран един твърде нетрадиционен терен – подземният паркинг на хотел “Капитол”. 300 квадратни метра прави линии, сив отблясък на полиран бетон и тихият порядък на въздуховоди и тръби. Студен и строг декор на едно ниво разстояние от изискания интериор на лоби бара.

Отговорност за смелото решение поеха от управителния съвет на асоциацията и в частност нейният председател – Стефка Свещарова. Изглежда сомелиерите имат сетива не само за вино.

30 минути преди обявения начален час, празникът започна да добива плътност и контур. Първите впечатления на гостите бяха неизменно свързани с ефектния контраст между пространство и обслужване. Елитни барове и коктейлни маси с тежки драперии, персонал с протоколни униформи, гурме и разбира се вино, много вино.

Перфектният сервиз и кухня бяха дело на Капитол Кетъринг, а виненото изобилие по режисура и сценарий на домакините сомелиери. Изпълнителен продуцент на първокласните блюда бе Жоро Секулидис, който някак съумя да откликне на светския интерес към личността му и същевремнно да дирижира малката армия от готвачи и сервитьори. Комплименти за момчетата от Каса Вино и главния сомелиер на Капитол, които поеха трафика от гости на мокрия бар. И празникът започна.

Сред подбраните вина личиха продуктите на Шато Коларово, изба Драгомир, изба Тодороф, изба Братя Минкови, изба Варна, изба Малката звезда, Хан Крум, Катаржина и Енира.

Деликатесният акомпанимент поетапно въведе:

  • Скариди в чили сос
  • Солени тартчета с пастет от гъши дроб и трюфели       
  • Пилешко печено  и глазирано във боров мед
  • Галантин от Пиле с рагу от октопод       
  • Печено свинско роле с дуксел от сушени плодове в Коняк                                   
  • Апетайзери с шунка, бейби моцарела и зелени маслини на бамбукови шишчета.        
  • Бюфет с брускети  с тапенада от маслини и прошуто, филаделфия и пушена сьомга и доматчета и моцарела с балсамико. 

Трябва да се отбележи прецизно спазения дрескод, зададен в поканите за празника. Елегантни хора в пълната палитра от възрасти и още добра култура на винена консумация. Музика на живо, нови контакти и укрепване на стари познаства. И всичко това в един подземен паркинг. Оценката е отличен, а спонтанният извод на всички бе “Да го направим отново”. Домакините обещаха серия от приятни събития в подобен формат и в окзалата се твърде удачна комбинация на вино и гурме от Капитол Кетъринг. 

Стари статии

2019 - Sarta, Capitol Catering: 40 P.Karavelov Str., Varna Tel: 052 684 002, mob.: 0885 171 212 Email: catering@capitol.bg

Fallow Capitol Catering on Facebook