Новини

02-07-2011
Летен бал или приказка за големи

Първата събота на юли. Слънцето има още час преди да се скрие, но най-жарките му лъчи вече са спрели своя път в западната фасада. Сянката от високите етажи бащински покрива голямата тераса на Кабакум Бийч Резидънс. Сградата е като топла прегръдка, отоврена към морето. Бризът в тези часове се втурва на спорадични пориви и се плъзга по каменните плочи. Басейнът, с формата на морско ветрило ( „Pectin ponticus” или просто онази мида, която като деца наричахме „царска”) е тихо притихнал в очакване на нощната прохлада.  Трескави фигури на хора, облечени непривично официално за спокойната нега, се стрелкат в посока на стилното бистро в северния край на сградата.  На южното стълбище започват да спират представителни автомобили. Елегантни двойки в светли дрехи с вълнение се изкачват  по „извата снага” на белите стъпала.

Това не е филмов сюжет от 50-те годни на миналия век с казина, остроумни диалози и френска ривиера. Е, обстановката обещава добра реторика и морето наистина лениво е заело целия хоризонт, но се намираме всъщност край Варна, над емблематичия плаж  „Кабакум” между „Св.св. Констанин и Елена” и „Златни пясъци”.

Поводът е Летния бал на Лайънс клуб Варна и това е един от редките случаи в България, когато думата „бал” е съвсем на място.  Огромната тераса е превърната в арена на едно от най-важните събития за можещите хора с добри сърца. Цялото пространство е заето с тържествени маси, подередени съгласно най-строгия протокол от екипа на „Капитол Кетъринг”.  Преобладаващите цветове са бяло, меланж, екрю, а бледосините свещи  непренудено общуват с по-тъмната гама на морската панорама. Най-ярко се откроява зеленото от околни палми, разточителната морава отпред и короните на дърветата.

Уводът в празничното прострнство е „уелкъм дринк”, който ни среща на финала на южното стълбище. Първата глътка ти дарява ценни 15 секунди, в които да обхванеш с  очи околния разкош. Персонал с бели ръкавици, изискани жестове и  услуга, която изпреварва формулировката на твоите желания. Една вечер за порастнали принцове, принцеси и придворни.Вече сме научили, че менюто е 4-степенно и с естетско нетърпение очакваме сервитьорите да се завихрят наоколо. Главния кулинар на „Капитол Кетъринг” – Жоро Секулидис е режисирал  находчива офанзива за сетивата:

  • Спаначен пудинг с лимонов дресинг и букет от бейби салатки, чери доматчета и сирене
  • Фили от лаврак в сос „Ризлинг” и масло „Дьо Пари”
  • Жулиен от три вида месо / телешко, свинско и пилешко/ в сос от сметана и бял трюфел
  • Торта със сирене маскарпоне, сироп от ягоди и глазура от бял шоколад

Вината са от изба „Варна”, Шато „Коларово”, „Винтис – куеро” – Чили, а сомелиерът на „Капитол Кетъринг”  – Даниел Динев дирижира винен бар с изобиле на вина от „Новия свят” от фирма „Би –бен-дум”, италиански пенливи вина „Мио нето” от „Кар-тел” и такива от изба „Малката звезда” – Харманли.

Балът традиционно е благотворителен, което не трябва да е изненада за никой, който е знае девиза на лъвския клуб „Ние служим”. Да, малко е изнендващо, царят на животните да е в услуга на слабите, но очевидно символиката е претърпяла сериозно хуманизиране сред изтъкнати хора от цял свят. Лайънс клубовете по света наброяват повече от 1000, а тази вечер има представители на поне 4 . Без излишни демонстрации, тези хора помагат на обществата в своите градове.  По коледа техните усилия и средства направиха възможно закупуването на пулсоксиметри за неонатологичното отделение на АГ болницата в Морската столица. Днес отново събраните пари са за благорадна кауза. Всички средства от продажба на куверти и билети за томболата са предвидени за дългосорчната програма за превенция на очни заболявания при деца. Случайно или не, новият председател на варнеската организация – д-р Светла Николова е офталмолог. Тя бе промотирана тъкмо на бала, а любопитен е фактът, че съгласно правилата на Лайнс клуб, мандатът на ръководителя е само една година. Една „феър плей” практика, символ на достойно уважение към всички силни личности, съратници в блогордните дела.

Събраните пари по време на бала бяха общо 5500 лв., които ще послужат за превантивна грижа за детското зрение във Варна. Голямата награда в томболата бе златно сърце, посипано с диамантен прах, спонсорство от добилите вече завидна слава, особено сред  дамите, бижутерии „Алтънбаш”.

Останалото, както се казва, е история. А ние сме щастливи, че можем с една приказна препратка да завършим така „И аз бях там, и аз се пих и се веселих”. Нека има повече балове и щастливи приказки, защото душата се възражда в щастие.

Стари статии

2019 - Sarta, Capitol Catering: 40 P.Karavelov Str., Varna Tel: 052 684 002, mob.: 0885 171 212 Email: catering@capitol.bg

Fallow Capitol Catering on Facebook