Вашето първо парти?

 

Какво парти желаете?

Във високия клас мероприятия не е препоръчително да търсите каталожно предлагане. Добре е да знаете приблизително какво очаквате и съвсем ясно какви са целите на събитието. Задачата на Кетъринг компанията е да Ви консултира как да постигнете желания ефект, а не да Ви предложи готова концепция.

Хубавите събития са резултат на интензивна комуникация и на парктика са бутикови изпълнения.

Кой определяте характера на проявата?

Най-често един човек се нагърбва или бива “набеден” за организтор от страна на възложителя. Ако тази личност сте Вие, то би било добре да се уверите, че правилно разбирате нагласите и очаванията на Вашите колеги и/или приятели. Единомислие никога не може да се постигне, но трябва с консенсус да се определи целта на събитието. Така, след проявата осигурявате дискусия по същество дали е постигнат търсеният ефект, вместо празен обмен на субективни становища.

Когато Кетъринг компанията започне да изчиства детайлите (визуализация, цветови код, етикет, храна, напитки, локация), то препоръката е поетапно да се съгласува формиращата се концепция на проявата.
Гарантираме, че при спазване на изброените мерки ще се превърнете в герой, вместо в изкупителна жертва.

Имате ли предварително определен бюджет?

Нашата препоръка е да имате! От една страна това ще Ви предпази от излишно разточителство, а от друга ще позволи на кетъринг експертите да разсъждават и планират на база конкретно задание.

Естествено, ако искате “Platinum” услуга, а сте предвидили “Silver” бюджет, ще се наложи преразгледане на предвидените средства или желаните услуги. Все пак е по-добре да се нансят редакции, отколкото да обменя уморителна кореспонденция, която да цели нясен синтез между цена и обслужване.

Фирмено или частно празнество?

Подходът при организиране на двата типа събития се различава значително.

При фирмените мероприятия от водещо значение са статутът и имиджа на компанията, както и крайното внушение, което трябва  да се постигне в съзнанието на гостите.

Основните типове служебни прояви могат да се разделят на следните категории:

  • Промоции – въвеждане на нов продукт, откриване на обект, нова производствена линия и т.н.
  • Чествания –значими за компанията годишнини
  • Общи празници – коледно, великденско или новогодишно парти, национални празници и т.н.

В унисон с  характера на празненството трябва да се планира и съответното парти. Ако празника е само за служители на компанията, например, то протоколните изисквания за облекло, класическият струнен квартет за фонова музика и гурме менюто с морски дарове, вероятно няма да бъдат сред най-удачните попадения. От друга страна,  ако сте поканили, важни фирмени партньори или потенциални контрагенти, то желателно е да се демонстрират стил, класа и възможности.

Когато става дума за частни събирания, по правило се цели един по-емоционален и неформален климат. Това предполага по-осезаем акцент върху комуникацията. Приема се, че повечето присъстващи се познават или имат общи познати. Декорацията и оброрудванете следва да способстват директен и личен контакт.

Без значение дали поводът е фирмен или частен, трябва ясно да се дефинира желаният резултат и ефект на проявата. По този начин ще бъде възможно категорично да се следи за нейното постигане. 

Кетъринг компанията има за задача да Ви консултира и едва след като се определят всички детайли, да изпълни акуратно предначертаните мерки в обхвата от обслужване до приготвяне на храна. Мониторингът на ефективността изисква поставяне на ясни цели и критерии за качество.

Какви хора сте поканили?

Най-важното за Вас е Вашите гости да се чувстват добре. Може да организрате най-елитната проява, а присъстващите да се чувстват неловко. Това е много неприятен сценарий особено, когато сте вложили време, енергия и средства. Възможно е например вашата аудитория да е несъвместима със строгия протокол и обратно – неформалният дух на протичане да се приеме за акт на неуважение от обществено значими фигури.

Често, големите събития събират на едно място разноородна група от хора. Тогава е препоръчително да се предвидят зони, в които всеки ще се чувства уютно. Важно е също персоналът да бъде добре инструктиран и пределно умел, за да може незабелижимо да менажира потока от хора към правилните събитийни локации.

Фирмена идентификация?

Зад претенциозното словосъчетание “фирмена идентификация” се крият някой доста прости и осезаеми неща от професионалното Ви ежедневие. Всяка компания има наложени фирмени цветове, лога и сигнатури (шрифт на изписване на търговската марка). Добре е този специфичен и уникален код да намери своята проекция в общото решение на празничното пространство. Това се постига чрез богат инструментариум:

  • подбор на подходящи цветя и цветни лехи
  • ползване на дамаски и покривки решени в съответните цветове и фигурални елементи
  • въвеждане на желаните и цветови код в облеклото на персонала (вратовръзки, ризи, колани)
  • интегриране на логата в светлинните и мултимедийни ефекти

 

Със сигурност това “брандиране” на мероприятието ще бъде заблязано от Вашите гости и без съмнение ще допринесе за създаване на чувство за общност и принадлежност.

Маси или сепарета?

Нашият отговор е “И двете!”. Да се позовем на логиката, че никога не може да се угоди на всички едновременно. Най-добре би било да се позлват мебели, които да задоволят всяка нагласа и етапно настроение на Вашите гости. Още повече, когато водещите кетъринг компании предлагат богат набор от мебели за наемане като част от пълната услуга.

Един от основните принципи на събитийния мениджмънт сочи, че хората следват сходен ритъм на движение и нужди. Обикновено в началото предпочитат да вземат питие и да се ориентират в обстановката. Тогава са ви нужни високи, коктейлни маси. След време Вашите гости ще пожелаят да опитат от храната. Тогава част от тях ще се върнат на коктейлните маси с избрани блюда, а други ще предпочетат да седнат. И накрая всички, въоръжени с по-силна напитка, ще пожелят да седнат на удобно сепаре.

Целяит този сценарий може да бъде коренно различен, ако например проявата премине като официална вечеря или бал.

На открито или на закрито?

Никой не би заменил едно елитно парти в хубава лятна вечер с такова, организирано в закрито пространство. Още повече, че модерното кетъринг оборудване позволява кое да е събитие да бъде проведено, без компромиси, буквално навсякъде. Все пак трябва да се отчетат някой специфични моменти.

Всеки отговорен домакин трябва да подсигури вариант “б”, който да е на закрито. Прекаленото доверие в метереологичната прогноза се е доказало като риск. За щастие вече съществуват елегантни варианти на “покрив”, които доста успешно се вписват в общата разстановка на коктейлите. Т.н. шатри са на практика в толкова много цветове и форми, че позволяват интегриране в почти всеки дизайн. С едно малко уточнение – професионалните шатри нямат нищо общо с градинското оборудване за вила.  

Музика на живо?

Вярвате или не, но подборът на музиката също се явява разделителна линия между хората. Улеснение е правилото, че все пак формацията и стилът музика се определят в унисон с общия характер на събитието.

Добре би било групата да има разнообразен репертоар, който освен лежерните мелодии, подходящи за разговор и питие, да включва и по-горещи ритми адекватни за танци. Оптималният вариант е  в допълнение към лайф формация да се ангажира и DJ с богат арсенал от готови записи.

2019 - Sarta, Capitol Catering: 40 P.Karavelov Str., Varna Tel: 052 684 002, mob.: 0885 171 212 Email: catering@capitol.bg

Fallow Capitol Catering on Facebook